De Pinksterbloem kampioen BO algemeen

06-06-2016 13:20

Zaterdag 4 juni werd de tweede finaledag gespeeld van het NK schaken voor schoolteams basisonderwijs categorie algemeen. Na de 11e ronde bleek De Pinksterbloem (Amsterdam) het sterkste schoolschaakteam van Nederland. Ze bleven De Lorentzschool (Leiden) en De Passe Partout (Rotterdam) resp. een en twee matchpunten voor.

De Pinksterbloem kampioen BO algemeen

Anne Haast verzorgde de prijsuitreiking onder grote mediabelangstelling

Er stonden de tweede finaledag nog 5 ronden op het programma. Na de eerste finaledag gingen twee teams aan de leiding De Lorentzschool (Leiden) en de Sterrenzanger (Oudorp), gevolgd door een vijftal met een matchpunt minder. Alles was dus nog mogelijk.
In ronde 7 speelden De Lorentzschool en De Sterrenzanger gelijk, waardoor drie teams mede aan kop kwamen: De Pinksterbloem, De Passe Partout en De Akker (Meppel). In ronde 8 en 9 waren dat er nog maar drie: De Pinksterbloem, De Lorentzschool en De Sterrenzanger. In ronde 10 won De Pinksterbloem met 3-1 van De Sterrenzanger, maar won ook De Lorentzschool, waardoor de 11e ronde de doorslag ging geven. De Pinksterbloem liet er geen twijfel over bestaan, ze versloegen met 4-0 het team van De Beekvliet (Velserbroek, terwijl De Lorentzschool gelijkspeelde tegen hun plaatsgenoten van De Schakel (Leiden). De Pinksterbloem werd kampioen met 19 matchpunten. De Lorentzschool tweede met 18 matctpunten. De Passe Partout derde met 17 matchpunten.
Top 3
De top 3: v.l.n.r. De Lorentzschool, De Pinksterbloem en De Passe Partout

Volledige top 10:

Plts School mp bp
1. SGA 1 De Pinksterbloem  19 34½
2. LeiSB 2 Lorentzschool 18 31
3. RSB 2 Passe Partout 17 28½
4. NHSB 1 De Sterrenzanger 16 29½
5. NBSB 1 't Karregat 14 25½
6. LeiSB 1 De Schakel 14 25
7. HSB 1 Sint Maartensschool 13 26
8. RSB 1 De Stelberg 13 25
9. SGA 2 Letterland 13 23
10. FSB 1 Master Steve Jobsschool 13 23

Speciale gast Anne Haast
Speciale gast op deze finaledag in het NSG Groenewoud in Nijmegen was de Nederlands Kampioene van de afgelopen twee jaar, Anne Haast. Zij speelde in de middag een snelschaak simultaan aan 9 borden tegelijk tegen deelnemers en begeleiders. Vlak voor de prijsuitreiking beeindigde ze haar 90e partij na krap 4 uur speeltijd. Ze behaalde een geweldige score van 90% na een ware marathon (schatting 5 tot 7 km lopen van bord naar bord).
Anne geeft snelschaak simultaan

Anne Haast gaf een snelschaak simultaan tegen 90 tegenstanders

Topscorers
Naast de teamprijzen waren er ook nog individuele topscorers prijzen. Er was een deelnemer die al zijn partijen had gewonnen. Dat was Lucas Nguyen van De Stelberg Rotterdam met 11 uit 11 aan bord 1. De andere topscorers waren:
bord 2: Marek Kudicka (Passe Partourt) met 9,5 uit 11.
bord 3: Thomas van Ruiten (Master Steve Jobsschool), Ramiro Aalstein (Lorentzschool) en Ysra Reuver (De Fontein) alle drie met 9 uit 11.
bord 4: Jarno Huls (Hobbitburcht) met 8,5 uit 11.
Lucas Nguyen
Lucas Nguyen krijgt zijn topscorer medaille van Anne Haast

Volledige uitslagen
Zie voor verdere uitslagen, eindstanden en topscorers:
http://nkscholen.schaakbond.nl/bo-alg
Bekijk ook de fotoreportage van 4 juni


Middenbouw 11 juni
Op 11 juni wordt het NK schaken voor schoolteams basisonderwijs in Nijmegen afgesloten met de finale van de middenbouw teams.


Het NK schaken voor schoolteams basisonderwijs Nijmegen werd mede mogelijk gemaakt door de KNSB, NSG Groenewoud, SV Het Kasteel, SMB en UVS.

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.