Utrecht met buslading vol kinderen en met smilies!

11-06-2016 14:55

Het eerste wat me opviel in de aula was het schema van de Boomgaard uit Utrecht. Aan Suze Dijkema (groep 4b) vraag ik waar dit schema voor staat?

Utrecht met buslading vol kinderen en met smilies!

Gambite de mascotte van het Nk schaken voor schoolteams

Als de kinderen winnen, gelijk spelen of verliezen, dan vullen ze de punten in. Met smilies geven ze aan of ze het schaakpotje leuk of niet leuk vinden.
Boomgaard
Eigen schema De Boomgaard

Suze Dijkema vindt het leukste tot nu toe (12.35) uur het schaken. Ze speelt soms schaken op school. Ze heeft na twee ronden zeer goed gedaan!

Vervolgens raak ik in gesprek met de tweede Marnixschool, ook uit Utrecht. deze school is met een eigen touringcar gekomen. Vijftig personen (ouders en kinderen).
Iris Coumans (groep 3) vond het gezellig in de volle bus. Tijdens de reis heeft ze op haar tablet gespeeld en af en toe naar buiten gekeken.
Het is de eerste keer dat ze meedoet met de nationale schoolschaakkampioenschappen. Ze schaakt thuis en op school. Ze vindt het leuk dat ze met de wedstrijden meedoet. En ze doet het goed! De tweede Marnixschool staat na twee ronden tweede!
Een van de ouders (Menno Jansen) vond het gezellig en rustig in de bus. Hij benoemt de passie van de twee initiatoren; Pascal (schaakouder en vrijwilliger) en Paul (leerkracht).
2e MArnix
Logo van de 2e Marnixschool achter op de shirts


Pascal en Paul geven 1x per week op vrijdag les. De les is opgebouwd uit tips & trucs en een half uur spelen. Dit jaar doet ook groep 3 mee. Pascal merkt op dat schaken een "rage" is. De afgelopen jaren ziet hij een toename van deelnemers.

Paul brengt het schaken onder de aandacht van de leraren. Vervolgens ziet hij een "kettingreactie". De leraren zien dat de kinderen enthousiast zijn en dat stimuleert de leerkrachten om daar aandacht aan te besteden. Vervolgens kunnen de kinderen zich vrijdag's inschrijven voor schaakles. Deze wordt gegeven door Pascal & Paul.
Volgens Paul is de grote deelname ook te danken aan het feit dat kinderen dit leuk vinden. Het is wat anders dan een computerspel. Het is leuk om elkaar te zien als je een spelletje speelt. Wat vervolgens de leraren stimuleert om meer aan schaken te doen in de pauze en in de groep.

Allebei benadrukken ze dat meedoen belangrijker is dan winnen. Ik vind Pascal en Paul erg inspirerend en zal hun succesverhaal zeker vertellen op de school van mijn kinderen.
door Karin van der Meer  

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.