Nutsschool Wassenaar wint de schaaktitel bij groepen 3, 4 en 5

15-06-2015 14:05

De Nutsschool uit Wassenaar wint de schaaktitel bij het NK schaken voor schoolteams basisonderwijs categorie groepen 3, 4 en 5 in Amsterdam. Op zaterdag 13 juni vond in een volle Sporthal van Sportcentrum Ookmeer met bijna 400 deelnemers (samen met categorie algemeen), ruim 200 begeleiders, 50 wedstrijdleiders en nog een aantal belangstellenden, voor de tweede maal gestreden om de Nederlandse titel in de groepen 3, 4 en 5 van het basisonderwijs (middenbouw).

Nutsschool Wassenaar wint de schaaktitel bij groepen 3, 4 en 5

foto: Het winnende team van de Nutsschool uit Wassenaar

Nutsschool Wassenaar was met 19 spelers aanwezig en nam al snel de leiding in de scholenstand.
Er werd gestreden in 12 poules van gemiddeld 20 spelers. Er waren twee poules met kinderen uit groep 3 van de basisschool. Er waren ook een paar kinderen bij die nog in groepen 1 en 2 zaten. Die mochten zich meten met de kinderen uit groep 3. Verder 5 poules voor de kinderen uit groep 4 en vijf uit groep 5. Alle kinderen scoorden punten voor hun schoolteam. Winst leverde 3 punten op voor de school, remise 2 punten en 1 punt voor een verloren partij. Hoe meer kinderen een school had meegenomen, hoe meer kans op een prijs voor het schoolteam, want elke teamlid scoorde punten. Er was wel de restrictie dat maximaal 15 resultaten meetelden en de resultaten van de spelers 6 tot en met 15 telden voor een kwart mee om de kleinere teams ook nog een kans te geven.
De Nutsschool Wassenaar scoorden in totaal 136,25 punt. De strijd om de tweede en derde plaatsen was tot het laatst spannend. De Rotterdamse Schoolvereniging werd uiteindelijk tweede met 119,25 punt, voor de PCA uit Den Haag Leidschenveen met 118,50 punt.

De nevenklassementen voor kleinere teams werden gewonnen door de Stap voor Stap uit Elst (max. 10 spelers) en 't Schöppert uit Hengelo (max. 5 spelers). 

Zie de volledige eindstand van de 27 deelnemende scholen.

10 spelersmax 5 spelers

Foto's: prijswinnaars nevenklassementen voor kleinere teams

Tijdens de prijsuitreiking werden nog extra prijzen uitgereikt voor de mooiste outfit (De Telgenborch Almelo uit categorie algemeen) en de winnaars van de prijsvraag van de Hersenstichting.

HersenstichtingMooiste outfit

Foto: de winnaars van de prijsvraag hersenstichting ontvingen een boek over hersenen uit handen van Marcel Vergeer. Rechts: teamlid van de Telgenborch uit Almelo.

Ind winnaars goud

Foto: Alle 12 individuele winnaars van de gouden medailles van de 12 poules

Zie voor een uitgebreide fotoreportage in het menu.

De organisatie was in handen van de SGA en de KNSB.

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.