Kwalificatietoernooi VO start op 14 november 2014

18-08-2014 13:40

De finale van het NK Schoolschaken Voortgezet Onderwijs zal dit seizoen plaatsvinden in Wijk aan Zee op de openingsdag op vrijdag 9 januari 2015 van het Tata Steel toernooi. Omdat dit een stuk eerder in het seizoen is dan gebruikelijk, schuift ook het kwalificatietoernooi naar voren met een start op 14 november 2014.

Scholen kunnen zich voor de finale plaatsen via een drietal kwalificatietoernooien, zie verder:

Voor wie?
Voor leerlingen die onderwijs volgen op een school in het Voortgezet Onderwijs.

Er wordt gespeeld in twee categorieën (bovenbouw en onderbouw). In categorie bovenbouw mogen ook leerlingen van de onderbouw deelnemen. In categorie onderbouw alleen leerlingen uit klassen 1 en 2.

Speeldata en tijden?
Kwalificaties op vrijdagmiddagen tussen 15.30 en 17.00 uur via Internet op 14 november, 28 november en 12 december 2014.

Waar?
Op een pc met Internettoegang en toegang tot de Playchess schaakserver. (in schoolnetwerk moet poort 6002 van de firewall toegang geven tot www.Playchess.com en www.schach.de, vanuit huis is het meestal geen probleem).

Team of individueel?
Er wordt gespeeld om teamprestaties in een van de genoemde categorieën, maar het is ook mogelijk om als individuele speler deel te nemen. Om voor een teamprestatie in aanmerking te komen, heb je minimaal vier spelers van dezelfde school in dezelfde categorie nodig. De vier beste resultaten opgeteld per school vormen het teamresultaat.

Speelsysteem?
Er wordt gespeeld in drie kwalificatietoernooien met een open inschrijving en een afsluitende finalepoule van zes teams per categorie. Elk kwalificatietoernooi bestaat uit een individueel speelveld per categorie waar zeven ronden worden gespeeld volgens het Zwitserse indelingssysteem. De twee sterkste teams per kwalificatietoernooi plaatsen zich voor de finale.

Speeltempo?
Het speeltempo per speler is 3 minuten plus 3 seconden toegevoegde tijd per zet. Dat lijkt heel kort, maar duurt per partij ongeveer een kwartier en dat is op Internet een rustig tempo. 

Hoe vaak meedoen?
Iedereen kan zo vaak meedoen in de kwalificatietoernooien als ze zelf willen. Resultaten uit de eerdere kwalificatietoernooien worden niet meegenomen naar het volgende toernooi.

Speelsterkte?
Je behoeft geen bepaald schaakniveau te hebben om mee te kunnen doen. Het toernooi is voor iedereen. Iedereen maakt kans op leuke prijzen, want onder de deelnemers worden per kwalificatietoernooi prijzen verloot!

Prijzen?
In de teamfinale is in beide categorieen een speciale teamprijs te winnen.

Kosten en ophalen Playchess account?
Voorwaarde voor deelname is per individuele speler is een geldig Playchess account. Een Playchess account kun je al bestellen voor € 10,-**. Playchess accounts zijn een jaar geldig na activering en geven tevens recht op spelen in de grote speelkamer van Playchess. Deelnemers worden vanaf de besteldatum automatisch een jaar lang KNSB Internetschaaklid en worden opgenomen in de centrale ledenadministratie van de KNSB.
Je kunt van de aanbieding als middelbare scholier profiteren in de periode t/m 9 januari 2015 door de promotiecode in te vullen op de website van de KNSB: XNKSCHAAK15
**
= actiekorting voor deelnemers aan NK Schoolschaken 2015

Aanmelding?
Uitsluitend via deze toernooiwebsite.

Alle spelers vragen we het volgende formulier in te vullen om de herkenning op Playchess zo eenvoudig mogelijk te maken:
Inschrijven individuele spelers

Wil een school ook meedoen voor een teamresultaat, dan vragen we de teamleider ook het volgende formulier in te vullen:
Inschrijven team van een School

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.