Arnhemse schaakfinale in Valkenhuizen in oranjesferen!

16-06-2014 16:05

De dag van de slotfinale van het NK schoolschaaktoernooi is aangebroken! In het vroege ochtendgloren van zaterdag 14 juni 2014 gingen  ruim vierhonderd kinderen uit alle windstreken van Nederland met hun begeleiders op pad richting Arnhem.

Maar liefst 44 scholen vertegenwoordigen vandaag de onderbouw, die bestaan uit de groepen 3, 4 en 5.  De groepen 6, 7 en 8 worden door 38 scholen bemand.

Hoofdsponsor Gemeente Arnhem en sportlocatie Valkenhuizen

De schoolschaak NK finale 2014 vindt plaats in Sporthal Valkenhuizen te Arnhem. De Gemeente Arnhem is hoofdsponsor van dit prachtig kleurrijk opgestelde spelgebeuren. Vermeldenswaardig is dat de Gemeente Arnhem rondom het schaakgebeuren dit seizoen eerder werd vereerd met een bezoek van H.K.H. Prinses Beatrix. Daarbij werd  het Levend Schaak ter opening van De Rozet als schouwspel uitgevoerd. Vandaag vormen de vele kinderen echter zelf (zonder verkleedpartijen) het prachtig aanschouwende geheel.

Sportlocatie Valkenhuizen herbergt deze dag een waar festijn aan mogelijkheden op denksportgebied. Het fijne is dat de kinderen zich ook fysiek vandaag kunnen uitleven op de grote opgestelde sprinkussenbuiten opde frisgroene grasmat.  Het weer werkt goed mee binnen en buiten! Niet te warm en niet te koud, gewoon lekker weertje!

Aankomst en ontvangst

Bij aankomst waren bij Valkenhuizen torenhoge schaaktorens opgesteld. Liesbeth, Chantal en Karen ontvingen de eerste gasten met boekjes en mooie buttons, waar het vanaf 11 uur storm liep. Bij binnenkomst werd een button met tafelnummer aangereikt per kind. De begeleider ontving een mooi geschreven boekje waarin de wedstrijden, het reglement en de huisregels staan beschreven. De elf kinderen die er niet bij kunnen zijn omdat ze ziek zijn, wensen wij van harte beterschap. Gelukkig kunnen de drie kinderen die onverwacht extra meegekomen zijn als invaller worden ingezet.

Welkom!

Namens Schaakvereniging De Toren hield Arie Schouten om kwart voor elf een openingswoord waarin hij iedereen welkom heette. Vervolgens nam de heer Dharma Tjiam   - Bestuurslid Jeugdzaken KNSB -  het woord over en wenste iedereen een prettig toernooi.

Dharma speelde mooi op het publiek in door te vragen of we er ook net zo'n mooi toernooi van gaan maken zoals gisteravond ons Oranje team voetbalde (5-1). Onder luid gejuich werd dat bevestigd. Een prachtsfeer om het toernooi te starten werd neergezet!!!

Op en top Schaakfestijn in de hallen

Het toernooi vindt in twee grote hallen plaats waardoor de onder- en bovenbouw duidelijk is gescheiden. Gestructureerd staan per hal ca. 200 speelborden voor zowel de onder- en bovenbouw. Vele banken en tafels geven vanaf de tribunes een overzichtelijk geheel. De schakende kinderen zijn per school zelf herkenbaar aan de vele kleurrijke shirtjes. De evenzo kleurrijke tribunes zijn bezet met vele begeleiders en ouders.

Gezellige crea-doe 

Het   crea-doe-gebeuren buiten de wedstrijden om,  bestaat uit  zowel binnen- als buitenactiviteiten. De sinds gisteravond ontwaakte Oranje-Code overwinning  is hier bij het lopende simultaan op tien borden duidelijk zichtbaar opgesteld. Enne, buiten kan ook worden gevoetbald.  Binnen hebben Margreet en Josua  twee grote schaakkramen overzichtelijk uitgestald met schaakattributen en denkspelen.  Op diverse tafels kunnen kinderen zich daarnaast bezighouden met overige spelletjes.  Buiten is een waar spring- en renfestijn opgesteld zodat kinderen even heerlijk kunnen uitkuren.

Wel even de schoenen uittrekken en je koordje met mooie button in je schoen stoppen! Van de vele aangeboden activiteiten wordt gretig gebruik gemaakt.

De KNSB en De Toren

In de prettige sportruimte bovenin in Valkenhuizen die uitkijkt over de speelhal, is de KNSB aktief vertegenwoordigd door Koos Stolk en Eric van Breugel. Er is een gezellige en goedgemutste samenwerking  met de Toren spelleider Jeroen van Onzen,  Bart van Onzen die met regelmaat de de uitslagen coördineert. Cor Lindeman en Arie Schouten spelen rondom het geheel een belangrijke coördineren fundite.   De sfeer is ontspannen en het geheel loopt gesmeerd.

Naarmate de dag vordert neemt ook daar de spanning wel degelijk toe...

Onderbouwtoernooi

In de onderbouw is een spannende strijd gespeeld waarbij koploper Kastanjepoort met maar liefst 15 spelers winnaar werd. Na een pittige strijd tegen PCA Den Haag met 13 leerlingen werd De AICS uit Amsterdam 3e met 9 kinderen.  Vermeldenswaardig is dat Jeugdcoordinator van De SV de Toren Peter Lincewicz reeds jaren schaakles  op de Kastanjepoort. De spannende eindstrijd liet echter zien dat ook andere scholen uit NL het schoolschaak ook goed beheersen!

Kampioen zijn:

  1. Kastanjepoort uit Erichem met 114 met 15 spelers
  2. PCA Den Haag met 102,75 met 13 spelers
  3. AICS Amsterdam met 99 punten met 9 spelers

Bovenbouw-toernooi

Twee weken geleden waren de eerste 5 ronden gespeeld. Vandaag is gestart bij ronde 6.  De Pinksterbloem en De Stelberg stonden beide aan kop, vrijwel gelijk. Na de eerste ronde bleek De Pinksterbloem aan de winnende hand. Zij waren de voorlopige nummer één.  De Pinksterbloem bleef tot ronde 8 alles winnen en in deze ronde  speelden ze 2-2 tegen de 2e Dalton uit Amsterdam gelijk. De Pinksterbloem  won met 3-1 in ronde 9 en werd alsnog winnaar.

NK- Schoolschaak Topscoorder!!!

In de onderbouw zijn een groot aantal kinderen die individueel een goed toernooi speelden. Voor de correcte gegevens verwijs ik hierbij graag naar de site van de KNSB.

In de bovenbouw is Loran Sahin van De Pinksterbloem is 8,5 uit 9 en topscoorder van de dag! Wat een prachtige prestatie! PROFICIAT!!! TOPPIE!!!

Slotwoordje vlak voor de prijsuitreiking

Namens dhr. Dharma Tjiam volgde een dankbaar slotwoord waarbij wethouder dhr. Elfrink met een mooi dankwoord aansloot en de microfoon overdroeg aan Arie schouten die vervolgde met....

De prijsuitreiking

Er is een waar bekerfestijn aan prijsuitreikingen. Aan glimmende prijzenbekers geen gebrek vandaag, want er staat een waar legioen opgesteld. Gejuich, gejoel en heel veel applaus vanuit de tribune. De KNSB heeft ook hier wederom de uitslagen van Jeroen van Onzen goed en helder weergegeven!

Dankwoordje

Tussen de wedstrijden door is een mini-enquete gehouden onder diverse kinderen, spelleiders, ouders, begeleiders en de vele betrokkenen. Waanzinnig veel ingezette vrijwilligers willen we enorm danken voor dit mooi schaaktoernooi.

Speciaal willen we noemen: Koos Stolk, Eric van Breugel en Dharma Tjiam namens de KNSB. Dhr. Gerrie Elfrink namens de Gemeente Arnhem en de Torenaars Jeroen en Bart van Onzen, Arie Schouten en Cor Lindeman. Daarnaast de vele spelleiders, vrijwilligers, De EHBO, de catering, de opbouwploeg, de opruimploegen en natuurlijk alle kinderen en scholen die vandaag aanwezig waren, die zich ingezet hebben maar ook aktief waren in de voorrondes!!!

 

Iedereen een goede reis en wel thuis!

Dank, het was een topdag!
Bram Hamers, Koos Stolk, Eric van Breugel en Karen Langerwerf

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.