Opzet toernooi voor de groepen 3, 4 en 5

Schaakverenigingen zijn gevraagd om zelf lokale voorronden te organiseren voor deze nieuwe categorie, waarvan de sterkste schoolteams zich voor de landelijke finale plaatsen.

In 2017 gaan weer de nodige verenigingen een voorronde (kwalificatie) georganiseerd waarvan de sterkste twee teams zich voor de landelijke finale plaatsen. Voor de finale is er plaats voor extra teams tot een maximum van 350 kinderen in totaal.
In de finale zijn zowel prijzen te verdienen voor de individuele winnaars van de (sub)groepen, als voor de teamprestaties per school. Alle deelnemers scoren automatisch punten voor hun schoolteam ongeacht in welke subgroep ze spelen.

In tegenstelling tot de meeste andere schaaktoernooien scoren deelnemers in deze categorie per ronde de volgende punten:
Winst                 = 3 punten
Remise               = 2 punten
Verlies                = 1 punt
en niet opkomen  = 0 punten

Er worden vervolgens drie schoolteamklassementen bijgehouden. Een klassement voor schoolteams van 5 spelers, van 10 spelers en van 15 spelers. Bij scholen met meer dan 5 resp. 10, resp. 15 kinderen, tellen alleen de beste resultaten voor het teamresultaat. Het maximum aantal spelers per team is 20.

Elk schoolteam kan maar voor één van de klassementen punten scoren. Het aantal kinderen dat de school 's ochtends bij aanvang aanmeldt, is bepalend in welk klassement het team punten scoort.

Er is geen apart inschrijfgeld vereist. Het enige dat spelers nodig hebben is het scholieren- of clublidmaatschap. Iemand die nieuw is kan zich tegelijkertijd via het inschrijfformulier ook aanmelden voor het scholierenlidmaatschap a € 7,50 (jaar geldig).

Document acties
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.